Daan Brühl

Introductie

Volkskrant

VIVA

Roeien

SamenRAAPsel

Het enigma Dirk Uittenbogaard

Denken in kleine stapjes

VK interview Dirk Uittenbogaard

NLroei Herdenking Daan 2020

Olympische Spelen 2020/2021

Viva, nr 34, 2010


Column van Jossine Modderman, adjunct-hoofdredacteur

van de Viva en tante van Amber.

 

DAAN

 

Zijn naam is Daan.

Hij is het vriendje van mijn nichtje. Ik leerde hem kennen in de zomer van 2009 toen de familie een huis huurde in Zuid-Frankrijk.

Nu heb ik doorgaans niet veel interesse in vriendjes van mijn nichtjes – niet in de laatste plaats omdat ik nogal veel nichtjes heb – maar er is één ding waarmee hun vriendjes indruk op mij kunnen maken. En dat is hoe zij met de jongere kinderen in de familie omgaan. Dus toen Daan tot vervelends toe – en laten we wel wezen: voor een 19-jarige knul moet een grens snel bereikt zijn – met de luitjes onder de 10 jaar bleef spelen, wist ik: óf hij moet wel heel veel van mijn nichtje houden óf hij is een zeldzaam goeie knul. Het één of het ander: Daan verwierf daar en toen een plek in mijn hart.

En toen ging Daan dood. Eind vorige maand.

Hij had zich in een vlaag van grote angst en paniek met een keukenmesje in de borst gestoken. En goddomme - hoe krijg je het voor elkaar - recht in z’n hart.

Twee dagen na zijn dood sprak ik mijn nichtje. Ze was zo kalm dat ik bijna moest huilen van bewondering. Ze was erbij toen de liefde van haar leven stierf. Een meisje van tweeëntwintig jaar oud.

Een week na Daans begrafenis publiceerde het Parool een artikel over de gevaren van cannabis. Preciezer: tegenwoordig is er zulke sterke cannabis te koop dat je er psychoses van kunt krijgen. Om dit gevaar te illustreren werd de daad van Daan opgevoerd.

Het klopt dat Daan op de middag van zijn dood een jointje had gerookt. Het klopt dat hij die avond zichzelf met een mes stak. Het klopt dat hij zijn hart raakte. En terwijl iedereen in zijn omgeving worstelt met de vraag wat in godsnaam er toch is gebeurd, stelt het Parool, nog geen twee weken na zijn dood, dat een ‘roeier' (het klopt: hij was een topsporter) 'na het roken van joints psychotisch werd en zelfmoord pleegde’.

Zijn naam is Daan. En het breekt mijn hart dat zijn dood zoveel nieuwswaardiger blijkt dan zijn leven.

 

Jossine Modderman